Kiadványaink

Járművezetés felsőfokon Alapítványunk támogatásával megjelent első kiadvány. A könyv tartalmazza mindazon alapokat, melyek ismerete segítheti a hétköznapi autós közlekedés biztonságát.

A kiadvány megrendelhető a kapcsolat@makalapitvany.hu email címen.

A könyv előszava:

“Kezembe véve e könyvecske kéziratát azon tűnődtem, hogy lehet-e elméletben vezetéstechnikát oktatni. Aztán eszembe jutott egy emlékem, mely szerint néhány évvel ez előtt Franciaországban olyan élményben volt részem, amit azóta is szívesen élek át gondolataimban és mesélek el barátaimnak és ismerőseimnek. Főleg olyanoknak akik meggyőződéssel állítják, hogy mindent tudnak az autó vezetéséről. Nos a történetem röviden: Franciaországban van egy település amit úgy hívnak, hogy Miramage. A hely arról nevezetes, hogy itt található a BMW autógyár egyik tesztpályája. Itt elsősorban az új fejlesztéseket tesztelik, szélsőséges helyzetekben. E mellett foglalkoznak speciális járművezetői tréningekkel is, amibe egy kicsit a véletlennek is köszönhetően én is belecsöppentem. Mint később kiderült európai országok biztonsági gépkocsivezetői számára folyt képzés ( ők azok akik állami vezetők gépkocsijait vezetik). Ami a leginkább lenyűgözött, hogy vadonatúj BMW-el folyt a feladatok végrehajtása. Egészen elképesztő dolgokat csináltunk meg az autókkal, természetesen ellenőrzött és minden tekintetben biztonságos körülmények között. Itt derült ki számomra meggyőző módon az, hogy csak egy két példát említsek, hogy milyen nagy jelentősége van az üléspozíció helyes beállításának és kormány helyes fogásának. Először természetesen mindenki úgy állította be az ülését, ahogy eddig megszokta és fogta a kormányt, ahogy eddig tette. A feladatunk nem volt bonyolult, egyszerűen követnünk kellet pályán az előttünk haladó – mellesleg Finn rally versenyző- trénerünket. Náhány méter megtétele után nyilvánvaló volt, hogy ez nem megy. Utána ő beállította az ülésünket és másképp vettük kézbe a kormányt. Kiderült, hogy nem is ördöngősség az amit csinál, csak ő tudja hogy kell csinálni mi pedig eddig nem tudtuk. Ezt követően olyan manővereket tettem meg ,magam is, amiről azt gondoltam, hogy itt nincs mese az autónak fel kell borulnia, meg kell pörögnie. Nem történt meg. Miért meséltem ezt mind el? Mert a gyakorlati képzést tanteremben elméleti képzés előzte meg. Persze akkor szkeptikusan hallgattuk, hogy mit hogyan is kellene csinálni, évek óta vezetünk baleset mentesen, nekünk aztán ne mondják meg hogy kell ezt csinálni. A gyakorlat során kiderült számunkra, hogy tényleg ezt csak így szabad. A járművezetők alapképzésén mindezt ma sem tanítják meg. Szükség van tehát a speciális tréningekre. A tréningeket azzal kell kezdeni, hogy a miértekre megkapjuk a magyarázatokat. Valószínűleg önök sem fognak hinni benne, ahogy én sem hittem. A gyakorlat meggyőzi a kétkedőket. Ajánlom hát jó szívvel a könyvecskét mindazoknak akiknek felkeltettem az érdeklődését, biztosíthatom önöket, hogy a gyakorlati foglalkozások után új dimenzióit ismerik meg az autózásnak.”

Óberling József r. ezredes