Közlekedési tábor – 2017

Augusztus 9-15 között került megrendezésre a lassan már hagyományos gyermektárbor, melynek szervezésében és finanszírozásában alaptványunk szerepet vállal. Immár a hetedik alkalommal veszünk részt a Hajdúhadházi RK által fémjelzett táboron. Idén az időjárás nem kegyelmezett nekünk, de azért a szokásos egészségügyi és kresz oktatás, valamint verseny mellett eljutottunk a kassai Rákóczi házba, a Jászói Barlangba, strandolni, az Izra tóhoz, a felújított Füzéri Várba is.

14067461_10153941266691676_5841938253168113021_n

kreszfelfrissito.hu közlekedésbiztonsági program

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a 2016. március 1-jén induló ingyenes, állami http://www.kreszfelfrissito.hu/ Közlekedésbiztonsági programról, amelyhez kérjük szíves együttműködését, támogatását. Ez az ingyenes program a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kezdeményezésére, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által, a Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretein belül valósul meg. A program célja, hogy a közúti közlekedésbiztonság javításának érdekében a polgárok alanyi jogon frissíthessék fel országszerte a közlekedési ismereteiket az általuk választott gépjárművezetői kategóriákban („A”, „B”, „C”, „D” és/vagy kerékpáros).

 

A legkorszerűbb távoktatási (e-learning) technológia és módszertan segítségével a http://www.kreszfelfrissito.hu/ Közlekedésbiztonsági program felhívja a közlekedők figyelmét az elmúlt években bekövetkezett legfontosabb jogszabályi (KRESZ) változásokra, a leggyakoribb, szabályismeret hiányára visszavezethető baleseti okokra, és más hasznos, a biztonságos közlekedéssel összefüggő kérdésekre. Az idei témák között újdonságként szerepel a „Gépjárművek forgalomba helyezése és  időszakos műszaki vizsgálata” és a „Hivatásos gépjárművezetői ismeretek – A közúti árufuvarozói tevékenység alapjai” digitális tananyag. A program hangsúly fektet a közlekedés további résztvevőire vonatkozó ismeretek terjesztésére, s ennek keretében elérhető a „Gyalogos közlekedés”, a „Biztonságos közlekedés kerekesszékkel”, valamint a polgárőrök szerepét bemutató „Polgárőri alapismeretek – A baleset-megelőzés” digitális tananyag.

 

 

Az ingyenes képzés vállalati szempontból vett előnyei sem elhanyagolhatóak:

 • csökkenek a céges járművek fenntartási költségei (baleseti önrész, tüzelőanyag-fogyasztás, kopó alkatrészek cseréje);
 • csökkennek a munkába járó kollegáinak esetleges közlekedési baleseteivel (ebben az esetben ez üzemi baleset is) kapcsolatos problémák és a céget terhelő, kötelező többletköltségek is;
 • azok a járművezetők, akik időközönként részt vesznek szabályfelfrissítő, ismeretbővítő továbbképzéseken, jóval kevesebb balesetet okoznak, ritkábban lesznek balesetek áldozatai, és környezettudatosabban vesznek részt a közlekedésben;
 • a vállalatok fejleszthetik munkavállalóik digitális írástudással kapcsolatos ismereteit, képességeit.

 

Annak érdekében, hogy a magánszemélyek még nagyobb kedvvel, motivációval vegyenek részt a Közlekedésbiztonsági programban, a képzést elvégzők közül tizenötezren ingyenesen végezhetnek el egy e-learning alapú, hatóságilag akkreditált (hivatalos) gépjárművezetői kategóriás („AM”, „A1”, „A2”, „A”, „B”, „C”, „D”) elméleti képzést.

 

 

A http://www.kreszfelfrissito.hu/ Közlekedésbiztonsági programmal kapcsolatos további információk:

 

 • A program 2016. március 1-jétől június 15-ig érhető el mindenki számára, díjmentesen.
 • A képzésben résztvevők http://www.kreszfelfrissito.hu/ weboldalakon tudnak – önkéntesen – regisztrálni, és a regisztrációt követően férnek hozzá a tananyagokhoz. A kötelező tananyagrészek elvégzését követően a rendszer automatikusan kiállít egy képzési igazolást. Ezen az igazoláson található egy személyes e-kuponkód, amellyel a képzésben résztvevő személy jogosulttá válik arra, hogy díjmentesen iratkozzon be egy hatóságilag akkreditált, gépjárművezetői kategóriás („AM”, „A1”, „A2”, „A”, „B”, „C”, „D”) e-learning alapú, elméleti képzésre. Ennek elvégzésével újabb kategóriában szerezhet vezetői engedélyt, illetve ha már meglévő kategóriát választ, felfrissítheti korábban szerzett ismereteit.

·       A Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretein belül a – felnőtteknek szóló – http://www.kreszfelfrissito.hu/ Közlekedésbiztonsági programmal párhuzamosan folyik a köznevelési intézményekbe járó diákoknak szóló http://www.tanuloknak.hu/ Közlekedésbiztonsági program.

 

Amennyiben egyetért a program célkitűzéseivel, és Ön is fontosnak tartja a biztonságosabb közlekedésre irányuló törekvéseket, vegye fel dolgozói idei oktatási programjába a http://www.kreszfelfrissito.hu/ Közlekedésbiztonsági programot, és ösztönözze kollégáit az ingyenes tudásfelfrissítő képzések („A”, „B”, „C”, „D” és/vagy kerékpáros) valamelyikének elvégzésére!

 

A biztonságos közlekedés mindannyiunk közös ügye, ezért bízom sikeres együttműködésünkben!

 

 

Budapest, 2016. március 17.

 

 

Köszönettel és tisztelettel:

 

 

Győri Gyula
elnök
Nemzeti Közlekedési Hatóság
 

 

Ha a továbbiakban nem szeretné megkapni a hírlevelet, kattintson ide és küldje el a levelet üresen.

Januári baleseti helyzet

Idén januárban 16 fővel kevesebben haltak meg a hazai utakon, mint tavaly ilyenkor, de csökkent a személysérüléses közúti balesetek száma is. A téli időszaknak megfelelően rendkívül alacsony a motorkerékpáros és segédmotor-kerékpáros balesetek száma.

Az új év első havában csaknem 29%-kal csökkent a közúti halálos áldozatok száma, de a személysérüléses közúti balesetek számában is több mint 7%-os csökkenés mutatható ki tavaly januárhoz képest.

Read More »

Tájékoztató az ingyenes, állami kreszfelfrissito.hu Közlekedésbiztonsági programról

Ezúton szeretnénk tájékoztatni a 2015. március 1-jén elindított ingyenes, állami kreszfelfrissito.hu Közlekedésbiztonsági programról, amelyhez kérjük szíves együttműködését, támogatását. Ez az ingyenes program a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kezdeményezésére, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által, a Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretein belül valósul meg. A program célja, hogy a közúti közlekedésbiztonság javításának érdekébena polgárok alanyi jogon frissíthessék fel országszerte a közlekedési ismereteiket az általuk választott gépjárművezetői kategóriákban („A”, „B”, „C”, „D” és/vagy kerékpáros).

 

A legkorszerűbb távoktatási (e-learning) technológia és módszertan segítségével a kreszfelfrissito.hu Közlekedésbiztonsági program felhívja a közlekedők figyelmét az elmúlt években bekövetkezett legfontosabb jogszabályi (KRESZ) változásokra, a leggyakoribb, szabályismeret hiányára visszavezethető baleseti okokra, és más hasznos, a biztonságos közlekedéssel összefüggő kérdésekre.

 

Az ingyenes, két óra alatt elvégezhető képzés vállalati szempontból vett előnyei sem elhanyagolhatóak:

 • csökkenek a céges járművek fenntartási költségei (baleseti önrész, tüzelőanyag-fogyasztás, kopó alkatrészek cseréje);
 • csökkennek a munkába járó kollegáinak esetleges közlekedési baleseteivel (ebben az esetben ez üzemi baleset is) kapcsolatos problémák és a céget terhelő, kötelező többletköltségek is;
 • azok a járművezetők, akik időközönként részt vesznek szabályfelfrissítő, ismeretbővítő továbbképzéseken, jóval kevesebb balesetet okoznak, ritkábban lesznek balesetek áldozatai, és környezettudatosabban vesznek részt a közlekedésben.
 • a vállalatok fejleszthetik munkavállalóik digitális írástudással kapcsolatos ismereteit, képességeit.

 

Annak érdekében, hogy a magánszemélyek még nagyobb kedvvel, motivációval vegyenek részt a Közlekedésbiztonsági programban, a képzést elvégzők közül ötvenezren ingyenesen végezhetnek el egy e-learning alapú, hatóságilag akkreditált (hivatalos) gépjárművezetői kategóriás („AM”, „A1”, „A2”, „A”, „B”) elméleti képzést.

 

 

A kreszfelfrissito.hu Közlekedésbiztonsági programmal kapcsolatos további információk:

 

 • A program 2015. március 1-jétől június 15-ig érhető el mindenki számára, díjmentesen ahttp://www.kreszfelfrissito.hu/oldalon.
 • A programba regisztráló magánszemély a regisztráció során – ha munkáltató szervezete már regisztrálta magát – önkéntesen kiválaszthatja a munkáltatóját is. Amennyiben elvégzi valamelyik közlekedésbiztonsági képzést, jogosulttá válik arra, hogy díjmentesen iratkozzon be egy hatóságilag akkreditált, gépjárművezetői kategóriás („AM”, „A1”, „A2”, „A”, „B”) e-learning alapú elméleti képzésre. Ennek elvégzésével újabb kategóriában szerezhet vezetői engedélyt, illetve ha már meglévő kategóriát választ, felfrissítheti korábban szerzett ismereteit.
 • A regisztráló szervezet munkavállalói meg tudják jelölni munkahelyüket a regisztráció során, amivel lehetővé teszik, hogy a szervezet is figyelemmel kövesse előrehaladásukat, aktivitásukat.
 • A széles körű tájékoztatás és a program sikerességének érdekében a http://www.kreszfelfrissito.hu/ oldalon megtalálható és letölthető minden, a kampánnyal kapcsolatos további és részletes információ.
 • A Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretein belül a – felnőtteknek szóló –kreszfelfrissito.hu Közlekedésbiztonsági programmal párhuzamosan folyik a köznevelési intézményekbe járó diákoknak szóló tanuloknak.hu Közlekedésbiztonsági program. A kreszfelfrissito.hu Közlekedésbiztonsági programba regisztrált személyek megtekinthetik gyermekeik közlekedésbiztonsággal kapcsolatos képzéseit, ezzel is segítve családjuk közlekedésbiztonsággal kapcsolatos ismereteinek bővülését.

 

Amennyiben egyetért a program célkitűzéseivel, és Ön is fontosnak tartja a biztonságosabb közlekedésre irányuló törekvéseket, regisztrálja szervezetét, vegye fel dolgozói idei oktatási programjába a kreszfelfrissito.hu Közlekedésbiztonsági programot, és ösztönözze kollégáit az ingyenes tudásfelfrissítő képzések („A”, „B”, „C”, „D” és/vagy kerékpáros) valamelyikének elvégzésére!

 

A biztonságos közlekedés mindannyiunk közös ügye, ezért bízom sikeres együttműködésünkben!

 

Budapest, 2015. március 16.

 

 

Köszönettel és tisztelettel:

 

 

 

 

Tasó László   Győri Gyula
közlekedéspolitikáért felelős államtitkár   elnök
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium   Nemzeti Közlekedési Hatóság

Motorozz, de ésszel

Itt a jó idő 🙂 A motoros rutin visszajött és úgy éreztem már jól megy a motorozás. Tazio Nuvolari elbújhat mellettem. Csak ez a rettenetes meleg, ez ne lenne ennyire durva. Meleg a sisak is, meg a bakancs, de a protektoros kabátot és nadrágot egyszerűen nem tudtam elviselni. “Póló, rövidgatya és papucs…ez kell nyáron”. Asszem a jövőben inkább legyen melegem !

Ha már motorozol, vegyél fel rendes ruhát…mert a sebhelyek, az infúzió és a plasztikai sebész nem menő ! Inkább a ruha meg a protektor kopjon !

Kresz verseny Cegléden

Az évente megrendezésre kerülő kerékpáros iskolai kupa célja, hogy minél több gyerek megismerje a KRESZ-t és elsajátítsa a biztonságos közlekedéshez szükséges ismereteket. A rendezvényen a résztvevők elméleti és gyakorlati tudásukat is megmutathatták és egy szép délelőttöt tölthettünk együtt. Alapítványunk több más támogatóval együtt segítette a rendezvény megszervezését, lebonyolítását és biztosította a díjakat a résztvevők számára.

Gratulálunk a Somogyi Imre Általános Iskola közlekedési szakköröseinek, és a felkészítő tanáruknak, Pintér Jánosnak a csodaszép eredményhez és a példás tudáshoz ! 🙂

Módosult a KRESZ: nagyobb védelem a gyermekeknek!

2013. május 01-i hatállyal módosult a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975 (II.5.) KPM-BM együttes rendelet, azaz a KRESZ. A változásokat a 129/2013 (IV.30.) Korm. rendelet 9 pontban foglalta össze. Főleg a közlekedő gyermekek kapnak nagyobb védelmet, de egyéb szabályok is módosultak.

A május 01-én hatályba lépő módosítás bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát, amely tágabb kategóriát jelöl, mint az iskolabusz. Amíg az iskolabusz a közoktatási intézményhez kötődő személyszállítást végez, addig a gyermekszállító autóbusz minden olyan nem menetrend szerint közlekedő jármű lehet, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet előírásszerű „Gyermekszállítás” tábla és „Gyermekszállítás” felirat jelöl.

(A táblával kapcsolatos kritérium, hogy legalább 40×40 cm méretű, fényt kibocsátó vagy megvilágított tábla legyen, melyet az autóbusz elején és végén kell elhelyezni.)

Új szabály, hogy párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton tilos lesz elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt. Amennyiben a gyermekszállítást végző autóbusz az úttesten áll, s mindkét oldali irányjelzőit használja, abban az esetben az autóbuszt – a gyermekek be- és kiszállásának ideje alatt kikerülni sem szabad.

További új rendelkezés, hogy a „Gyermekek” táblával jelölt szakaszokon a kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek a gépkocsik. A közútkezelők a táblát alapvetően azokon a helyszíneken alkalmazzák, ahol a gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell (pl. közoktatási intézmények környékén).

 A gyermeket szállító autóbuszok a jövőben megállhatnak a menetrend szerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben is. A megállóhelyről való elindulásukat az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük.

2013. május 01-től az iskolabusszal csak abban az esetben lehet részt venni a közúti forgalommal, ha a járművet az előzőekben ismertetett táblával és „Gyermekszállítás” felirattal van ellátva.

A gyermekek védelmére irányuló rendelkezéseken túl egyéb KRESZ előírások is megváltoztak. Példaként említhető meg, hogy ezen túl lakó- és pihenő övezetbe a mozgáskorlátozott személy által vezetett vagy az őt szállító jármű es annak vezetője is behajthat.